Korona-blogg

16. feb, 2021

Forfatteren Albert Camus skrev en bok som heter "Pesten". Den handler om en pest i Nord-Afrika, og den handler også om hva som skjedde når pesten var over. Og det som skjedde var at alt ble som det hadde vært før. Ingen forandringer . Ingen lærdommer. 

Nå er det også mange som spør seg hva som vil skje når dagens pandemi er over . Vil det bli som før ? Kanskje er det slik at ting blir som før denne gangen også. Noen har trukket en paralell til hva som skjedde etter 1.verdenskrig. Etter mange år med krig var 20-åra en tid med mye festing og "utagerende" oppførsel. Kanskje vil det skje  også denne gangen. Men hva kan bli endret ? 

1) Flyreiser: For tiden flyr vi nesten ingen ting. Vi drar knapt nok til Sverige på utenlandsferie. Utenlandsturer vil trolig ta seg mye opp etterhvert, men  kanskje tar vi i framtiden færre utenlandsturer enn før. Da kunne vi dra til Thailand og Australia, kanskje nøyer vi oss med Europa framover ?

2) Naturen: Mange har fått øynene opp for naturen under pandemien. Kanskje endel tar med seg dette framover. 

3) Møter/konferanser: Det har blitt full stopp på fysiske møter/konferanser siste året. Vi har lært oss å bruke zoom/skype/ teams. Kanskje møtevirksomheten i framtida fortsetter på disse digitale sendeflatene. Men mennesker liker å møtes fysisk.  Derfor vi konferanser/kurs ta seg opp etterhvert, men kanskje ikke så mye som det var før ?

4) Hjemmekontor: Endel har arbeid som fungerer med hjemmekontor. Det betyr at noen har anledning til å arbeide hjemme eller på hytta. Dette kan også bety at folk kan flytte til bygda, og beholde jobben i byen. En viss utflyting fra byen kan skape mindre press på boligprisene i byene.

5) Vi har lært at behovet for sosial kontakt og fysiske møter er viktig for de aller fleste. Et liv bak PC-skjermen passer noen, men de fleste trenger det sosiale. Viktig at det sosiale liv kommer på plass igjen.

6) Handling på nettet: Mange har lært å handle på nettet under pandemien. Grunn til å tro at netthandel vil øke i framtiden. I tillegg er det endel byer som gjør det vanskelig med bilparkering i sentrum. Det kan skape utfordringer for nåværende fysiske butikker (dessverre).

7) Hilseskikker: Håndhilsing har vært den vanlige hilsemåten i Norge og andre vestlige land. Klemming har blitt mer utbredt de siste årene. I koronatiden har dette vært frarådet. I stedet har det blitt forskjellige alternativer. Albuehilsing, fothilsing , hilsing uten berøring osv. Hilseskikkene har også blitt utfordret fra enkelte innvandregrupper. Forsvinner håndhilsingen ? Jeg tror ikke det, men jeg er litt spent på hilsingen vår framover. Kanskje blir det noen endringer ?

8) Munnbind: For veldig mange har bruk av munnbind vært noe nytt for oss. Når de første begynte å bruke munnbind, var det veldig uvant, men etterhvert har mange vært å kjøpt seg en pakke med munnbind. På Europris har det kostet 40 kr for en pakke på 10. Tidligere har vi sett at folk i andre verdensdeler har brukt munnbind, ofte fordi luftkvaliteten i enkelte storbyer har vært så dårlig. Men nå vil vi ikke lenger se litt "rart" på folk som bruker det. Når alle bruker det, er det ikke så vanskelig.

Tore S

15. feb, 2021

Pandemi-grafikk

9. feb, 2021

I Grimstad kulturhus kan man bestille kohortkino.

5. feb, 2021

Vi skriver februar 2021, og vi befinner oss stadig i en verdensomspennende pandemi. Det er stadige pressekonferanser om smitteverntiltak som enten blir strengere eller mindre omfattende. Temaet nå om dagen er de muterte virusene i Storbritannia og Sør-Afrika. Disse er mer smittsomme, og det er usikkerhet om de godkjente vaksinene virker også på mutasjonene. Det er også skjedd at AstraSeneca -vaksinen ikke skal gis til folk over 65 år. Vaksine-planen er nå slik at alle over 18 år ser ut til å kunne bli ferdig vaksinert i august-september. 

I kirken er det nå mye fram og tilbake om planlegging av gudstjenester, konfirmasjonsopplegg og barne-og ungdomsopplegg. Pr i dag er det max 10 på gudstjenester, og folk må melde seg på i forkant. I tillegg kommer staben, kirkevert etc., så vi kan bli 15-16 personer på messene. Når det gjelder konfirmantene, er det mulig å dra på leir eller er det ikke det? Skal vi ha fasteaksjon med dør-til-døraksjon, eller skla vi droppe det iår også ? Slike spørsmål stilles vi ovenfor hele tiden, og det oppleves krevende.Er vi for forsiktige ? Tar vi for store sjanser ? 

En konsekvens av smitten er at grensen mellom Norge og Sverige er så godt som lukket nå. Norge passer på de som kommer inn i landet, og svensk politi passer på at nordmenn ikke kommer inn i Sverige . Men i grensebyen Strømstad har smitten nærmest eksplodert siste ukene. På to uker er smitten 5-doblet, og den sjarmerende sommerbyen er forvandlet til en spøkelsesby. Butikkene har nesten ingen kunder, spisestedene er stengt eller tomme, gatene er folketomme. 

Det er ikke rart at mange kan bli litt lei. Savnet etter det ganske, alminnelige livet er stort.

Tore S

Bilde: Fra konfirmantleir før koronaen. Berøringer var ikke noe å bekymre seg for!

28. jan, 2021

Fagfolk mener at det er vaksinene som vil gjøre slutt på pandemien. Nå er det foreløbig 3 godkjente vaksiner som blir benyttet i Europa, og de er litt forskjellige. Mange i Norge skal få en vaksine, der denne ikke blir levert som avtalt. Derfor går vaksineringen tregt, og blir utsatt minst to måneder. Men det er jo mange som ikke ønsker å ta vaksinen i det hele tatt.

På nettet ( det mørke nettet ?) finnes det flere svært sære teorier om hva vaksineringen handler om. Det er snakk om konspirasjonsteorier som spekulerer om hva vaksineringen dreier seg om. Er det noe Erna Solberg  ønsker å gjennomføre som ledd i en plan om verdensherredømme ?  Er det en sammensvergelse med verdensledere som vil bruke vaksinen for å innplantere en chip i kroppen på folk, i den hensikt å kontrollere folk ? Ja, slik kan spekulasjonene gå!  I følge den kristne dagsavisen Vårt land skal det være en god del kristne som deler disse teoriene. En veldig sær tanke er det at vaksinens chip skal være som "dyrets merke". Norge samarbeider med Bill Gates (han med Microsoft) om utdeling av vaksiner til verdens fattige. Noen spekulerer på om dette er en plan for at Gates skal få verden under sin kontroll.

Det er god grunn til å avvise disse teoriene. Likevel er det viktig at vaksiner som tas i bruk er godt utprøvde, og at tester viser at effekten er god, samtidig som bivirkningene er få. Problemet med disse nye vaksinene er selvfølgelig en viss usikkerhet med langtidsvirkningene. Men det er altså vaksinene som "redder" oss fra cocid-19, og derfor er det viktig at vi kommer igang med vaksineringen.

Tore S