25. aug, 2021

Om å krysse grensen mellom Norge og Sverige

Under pandemien har det nesten vært full stopp for grensepasseringer til vårt naboland. Hovedsaklig fordi man da måtte i 10 dagers karantene. Mange grensesteder på svensk side har mistet de norske "harry"-handlere, og omsetningen har gått ned til en brøkdel. Nordby shoppingsenter ved Svinesund har vel mistet  nesten 90 % av kundene. Men med at vaksineringen har kommet langt, har fullvaksinerte fått rett til vaksinepass. Og da slipper man karantene.

Selv har jeg anskaffet dette passet, og har lastet det ned på mobilen. Jeg skulle i sommer kjøre over grensen til Ørje fra Töcksfors, og var spent på hvordan det fungerte. Jeg hadde lest om at folk hadde sittet mange timer i kø for å krysse grensen, så jeg valgte å komme tidlig , i 9-tiden, til grenseposten. Da var det bare en bil foran meg, og den ble vinket til side. Noe var ikke helt i orden. Men da jeg hadde vaksinepasset i orden, samt at jeg viste vanlig norsk pass, da ble jeg enkelt vinket videre. Så kjørte jeg en kilometer inn i Norge, og da ble jeg stoppet en gang til. En vekter ville også nå se vaksinepasset mitt. Og det var greit. Jeg la merke til at ikke-fullvaksinerte måtte ta en hurtigtest, og det tok selvfølgelig mye lenger tid.

NB! Vaksinepasset kan lastes ned fra helsenorge.no, men dette finnes i to versjoner. Det er norsk vaksinepass, og det er EU-vaksinepass. Det er dette siste man skal bruke når man drar til utlandet. Flere har bare lastet ned det norske, og da gjelder passet ikke. Selv om det har blitt lettere å komme til våre naboland nå, er trafikken fortsatt mye mindre enn før pandemien.

Tore S    25.8.21