18. mai, 2021

17.mai i koronatid

For et år siden var Norge nedstengt 17.mai. Ikke barnetog, ikke russefeiring,en-meteren overalt. Kongen stod ikke på slottsbalkongen, det var rett og slett en noe stusselig nasjonaldag. Men de sa med et godt håp i stemmen: Neste år skal det bli som vanlig.  Det ble ikke det. Årets 17.mai ble minst like nedstengt som i fjor, og det var tydelig å se på TV-sendingeneat mange var lei seg for at det ble slik denne gangen og.Men også i år var det flere som sa: Neste år håper vi det blir som vanlig. Neste år.

Jeg tror også at neste 17.mai blir omtrent som vanlig. Det er såvidt jeg vet  skjedd 7 ganger at 17.mai har gått uten barnetog de siste 100 årene. De fem krigsårene, og de siste to årene.

Vi snakker om at 17.mai handler om tradisjoner. men noe ved dagen er også i endring. Og det er helt naturlig. Alle tradisjoner er noe i endring. "Ja vi elsker" kjenner alle som nasjonalsangen. Men utrolig nok, det var først i 2019 at stortinget vedtok denne sangen som landets nasjonalsang. På 1800-tallet var det Sønner av Norge som ble regnet som en slags nasjonalsang. "Sønner av Norge" ?? Hva med døtrene ? De fleste prester i Norge er utdannet på det såkalte MF (Menighetsfakultetet). Her het opprinnelig studentbladet "Mellom brødre". Når kvinnelige studenter inntok fakultetet, ble denne tittgelen problematisk. Bladet ble da omdøpt til "Mellom søsken". 

Tradisjoner endrer seg. I kirka ser vi at oppslutningen om 17.maigudstjenesten blir mindre. En tradisjon som har blitt mer vanlig er 17.maifrokost, gjerne med familie og/eller venner. I Fyresdal har mange satt pris på at man kan spise middag på Teisner mathus på denne dagen.

Tore S