16. feb, 2021

Hva gjør vi når pandemien er over ?

Forfatteren Albert Camus skrev en bok som heter "Pesten". Den handler om en pest i Nord-Afrika, og den handler også om hva som skjedde når pesten var over. Og det som skjedde var at alt ble som det hadde vært før. Ingen forandringer . Ingen lærdommer. 

Nå er det også mange som spør seg hva som vil skje når dagens pandemi er over . Vil det bli som før ? Kanskje er det slik at ting blir som før denne gangen også. Noen har trukket en paralell til hva som skjedde etter 1.verdenskrig. Etter mange år med krig var 20-åra en tid med mye festing og "utagerende" oppførsel. Kanskje vil det skje  også denne gangen. Men hva kan bli endret ? 

1) Flyreiser: For tiden flyr vi nesten ingen ting. Vi drar knapt nok til Sverige på utenlandsferie. Utenlandsturer vil trolig ta seg mye opp etterhvert, men  kanskje tar vi i framtiden færre utenlandsturer enn før. Da kunne vi dra til Thailand og Australia, kanskje nøyer vi oss med Europa framover ?

2) Naturen: Mange har fått øynene opp for naturen under pandemien. Kanskje endel tar med seg dette framover. 

3) Møter/konferanser: Det har blitt full stopp på fysiske møter/konferanser siste året. Vi har lært oss å bruke zoom/skype/ teams. Kanskje møtevirksomheten i framtida fortsetter på disse digitale sendeflatene. Men mennesker liker å møtes fysisk.  Derfor vi konferanser/kurs ta seg opp etterhvert, men kanskje ikke så mye som det var før ?

4) Hjemmekontor: Endel har arbeid som fungerer med hjemmekontor. Det betyr at noen har anledning til å arbeide hjemme eller på hytta. Dette kan også bety at folk kan flytte til bygda, og beholde jobben i byen. En viss utflyting fra byen kan skape mindre press på boligprisene i byene.

5) Vi har lært at behovet for sosial kontakt og fysiske møter er viktig for de aller fleste. Et liv bak PC-skjermen passer noen, men de fleste trenger det sosiale. Viktig at det sosiale liv kommer på plass igjen.

6) Handling på nettet: Mange har lært å handle på nettet under pandemien. Grunn til å tro at netthandel vil øke i framtiden. I tillegg er det endel byer som gjør det vanskelig med bilparkering i sentrum. Det kan skape utfordringer for nåværende fysiske butikker (dessverre).

7) Hilseskikker: Håndhilsing har vært den vanlige hilsemåten i Norge og andre vestlige land. Klemming har blitt mer utbredt de siste årene. I koronatiden har dette vært frarådet. I stedet har det blitt forskjellige alternativer. Albuehilsing, fothilsing , hilsing uten berøring osv. Hilseskikkene har også blitt utfordret fra enkelte innvandregrupper. Forsvinner håndhilsingen ? Jeg tror ikke det, men jeg er litt spent på hilsingen vår framover. Kanskje blir det noen endringer ?

8) Munnbind: For veldig mange har bruk av munnbind vært noe nytt for oss. Når de første begynte å bruke munnbind, var det veldig uvant, men etterhvert har mange vært å kjøpt seg en pakke med munnbind. På Europris har det kostet 40 kr for en pakke på 10. Tidligere har vi sett at folk i andre verdensdeler har brukt munnbind, ofte fordi luftkvaliteten i enkelte storbyer har vært så dårlig. Men nå vil vi ikke lenger se litt "rart" på folk som bruker det. Når alle bruker det, er det ikke så vanskelig.

Tore S