8. des, 2020

...og så kom 2-meteren

Lenge har vi hørt om en-meteren. Ha en meters avstand til andre, med mindre vi er i samme husstand (husstand betyr at man bor i samme hus eller bolig). Nylig var det annonsert et webinar om smittevernregler i jula for kirken. Webinar et altså et møte du kan følge med på nettet/youtube. En regel som kom, hadde vi ikke sett for oss. En endring om allsang/salmesang i kirken. Nå skal det være to meter mellom hver person når vi synger. Plutselig ble det ikke plass til så mange i kirken lenger. I vår lokale kirke her i Fyresdal, fant vi ut at med tre på annenver benk får vi plass til 30 personer. Noen fler når husstander sitter samlet.

Hvilke konsekvenser får dette ?   Det ene er at det kan være fristende å droppe allsangen helt. I nabokommunen Nissedal har de nå gudstjenester med kun forsangere. Ingen felles salmesang. I et av arrangementene før jul har vi også hos oss tenkt å droppe allsang av julesangene. Men... når vi er ferdig med konserten, går vi ut og alle synger Deilig er jorden der. Ute er det nemlig fortsatt en-metersregelen som gjelder.

Dette har også fått konsekvenser for begravelsene. Normalt skal det være tre salmer her, men pga 2-metersregelen har man nå tillatelse til å ha gravferd uten fellessalmer. Veldig uvant, men man anbefaler at man da finner fram til innslag med solosang eller instrumentalinnslag. Organisten kan også spille ekstra instrumentalinnslag.

Vi vet ikke hvor lenge denne regelen skal vare, men det er uvant med konsekvensene av dette.

Julemusikken er en viktig del av julen i de fleste land. Julesalmer og moderne varianter som låtene til Wham, Chris Rea m.fl. Enda godt vi har radioen og streaming-tjenestene!