8. sep, 2020

Hvor strenge skal vi være ?

Sakte ser det ut til at vi må ta inn over oss at smittevernregler er noe vi må leve med lenge. Mye lenger enn vi tenkte når Norge ble "nedstengt" i mars. Ekspertene sier at det bare er en god vaksine som kan hjelpe oss videre. Og det kan ta tid før den er klar.

Vi ser at dette er krevende. Mange tar det litt lettere med smitteverntiltakene, men da ser vi at vi kan raskt få et utbrudd både her og der. Dette har vi sett denne uken, der det har vært utbrudd i Bergen og Fredrikstad/Sarpsborg. Vi ser også at turist-og reiselivsbransjen sliter skikkelig. Vi reiser nesten ikke til utlandet heller. Andre land er enten røde eller gule. Er det gult er det ingen karantene når du kommer hjem igjen, men myndighetene anbefaler at man bare drar hvis du har viktige ærend. Harryhandel defineres som ikke viktig! 

I forbindelse med  smitteutbruddet i Østfold, har Sarpsborg kommune anmeldt den shia-muslimske menigheten til politiet for brudd på smittevernreglene.  Er det riktig? Helsemyndighetene anbefaler ikke å bringe inn slike saker for politiet. Hvis man er redd for å bli anmeldt, kan det være at folk blir så redd for anmeldelse at de ikke tør å teste seg, ikke tør å være åpen om mistenkt smitte. TV-eksperten Nakstad sier det er viktig å ikke tilføre smittede skam - og skyldfølelse. Det gjør ingenting bedre. Så kanskje det er slik det er. Smittevernreglene skal følges, men da som en dugnad, en meget sterk anbefaling, men at politiet i minst mulig grad skal involveres.

Det er mye god omsorg i en meter, sies det. Og det vil nok gjelde lenge!

Tore S