24. jul, 2020

Hvorfor ikke ansiktsmaske?

ingen nordiske land påbyr eller anbefaler ansiktsmaske under korona- pandemien, Vi stengte ned det meste, men altså ikke ansiktsmaske. Endel har ansiktsmasker , fordi de anbefales i en del snekring-og byggeoppgaver.På sykehus og i helsetjenesten brukes disse når pasienter har smittsom sykdom. Man vil ikke puste inn støv og små partikler som er skadelig for kroppen. Når jeg første gang i vår så en handlende med ansiktsmaske, skvatt jeg nesten. Så uvanlig er det.Ser vi på Dagsrevyen, så kan vi se at slike masker er veldig vanlig å bruke i Asia. I mange land er de påbudt. Hvorfor har ikke norden vurdert dette? En grunn er åpenbar. Vi bor mindre tett enn mange andre land. Vi har større plass, og kanskje omgangsformene våre innebærer mindre nærkontakt ?
Jeg tror også at det spiller en viss rolle at vi føler oss ufrie og ubekvemme med ansiktsmaske.

Når kunne det kanskje være nyttig med en slik maske?  Kanskje der vi befinner oss veldig nære andre, der det er trengsel, der man ikke har helt kontroll.Kanskje på buss og tog, i kirken, på kino og fotballkamper, i kø, i bilen ? Når godkjente masker (CE-merket) dekker både nese og munn hindrer de effektivt dråpesmitte.

En av grunnene til at folk opplever det greit med maske i Asia, er at alle gjør det.Man skiller seg ikke ut.  Vi vet lite om hvordan dette går til slutt, men skulle det komme nye bølger av viruset, kanskje vi kan vurdere dette smitteverntiltaket?