15. jul, 2020

Hvordan hilse nå?

Med sommer ,sol og åpne utesteder virker det som endel har begynt å slappe av på koronatiltakene. Enmetersregelen syndes det mot, og nå ser jeg flere både klemmer og håndhilser på folk. Samtidig er nyhetene fra land rundt i verden dystre, mange blir smittet, mange dør og det skumle er jo at viruset kommer sterkt tilbake når man letter på tiltakene. Det kan hende at vi må leve lenger med dette enn vi hadde håpet på.

Hva skjer når det kommer en person mot deg og vil håndhilse ? Selv føler jeg at jeg kommer i beit når det skjer. Når jeg ikke rekker fram hånda, og sier at, nei, vi kan jo ikke det nå, så føler jeg meg litt skyldbetynget, nesten litt uhøflig. Det kjennes ikke helt o.k.

For noen måneder siden var kronprins Håkon på besøk i en moske, han rakk fram hånden for å hilse, men kvinnene ville ikke håndhilse. Det fikk de kritikk for. Men nå gjør altså de fleste av oss det samme.

I kirken har vi fått en utfordring på begravelsene. Etter at vi er ferdig med seremonien på graven, pleier folk å stille seg i kondolansekø ved familien. De håndhilser eller gir en klem. Men akkurat nå sier vi før vi går ut fra kirken at vi ikke kan gjøre det på denne måten, så lenge smitteverntiltakene gjennomføres. Det er klart et savn at vi nå ikke kan følge tradisjonell praksis på dette området.

Tore S