3. jul, 2020

Grensetrøbbel til Sverige

Den stengte grensen til Sverige skaper forviklinger. Normalt er jo denne grensen veldig åpen, mange grenseoverganger er ikke bevoktet, samarbeidet mellom de to land er godt utviklet. I grenseområdene er det jo ofte slik at det er par der de to kommer fra hvert sitt land. Jeg var vikar i et slikt grenseområde en gang, og der hadde f.eks. konfirmantene  en forelder fra Norge og en fra Sverige, dialekten hadde flere svenske ord i seg, og matretter fra Sverige ble mye benyttet på norsk side.

Nå fortelles det at vinmonopolet har økt omsetningen kraftig, da grensehandelen har stoppet opp. De store kjøpesentrene på svensk side er laget med tanke på norske kunder. Et stort kjøpesenter er bygd i Långflon nær Trysil. Her skal det være 3-4 fastboende. Ikke mange lokale kunder på svensk side, altså. Disse kjøpesentrene har nå mistet kanskje 90 % av kundene sine. Strømstad i Bohuslän er nærmest basert på norske handlende og turister, og der er arbeidsledigheten rekordhøy akkurat nå. Gatene i byen er nærmest tomme. Problemet for mange norske, er at tusener har kjøpt seg hytte eller fritidsleilighet i Sverige. Nå kommer man ikke dit, og det er for mange vanskelig. Jeg selv har et slikt sted, og  jeg savner å komme dit, ikke minst for å sjekke at alt er i orden. 

Man har vurdert å gi nordmenn adgang til f.eks. grenseområdene (Värmland og Bohuslän) . Det er jo Stockholm som er det store smittestedet, men nå øker faktisk smittetallene også i Värmland.  Noen har spådd at Sverige ikke åpnes mer i 2020. Det skaper vanskeligheter for folk på begge sider av grensen.

Tore S