16. jun, 2020

Smittevern-app med personverntrøbbel

Apper er noe de aller fleste har et forhold til Mange har lastet ned mangfoldige av dem på sine mobiler og nettbrett. Vi gjør banktjenester, ser på Yr, bestiller reiser og hører på musikk ( Spotify for min del). Når koronanedstengningen kom i mars, gikk det ikke lang tid før myndighetene introduserte en smittevernapp. Folkehelseinstituttet stod bak dette, og anbefalte folk å laste ned appen. Første  dagen skal over en million ha lastet ned appen, inkludert meg selv.  Mange har likevel beholdt appen, men det viste seg at appen slukte strøm, så jeg avinstallerte appen morgenen etter. I det siste har det blitt  reist spørsmål om personvern rundt dette. Myndighetene kan i prinsippet følge våre bevegelser, hvis de vil. Amnesty international har undersøkt disse smittevernappene rundt i verden, og sagt at Norge er omtrent verst i verden. Nå har også Norge slettet data som har vært samlet inn.

Det er ok at man har en bevissthet rundt dette med personvern, men vi må huske på at det er frivillig å laste den ned, og jeg tror en god del mennesker ikke er så veldig bekymret for at appen blir misbrukt av myndighetene . Den var jo også tenkt brukt kun noen få måneder. Nå må vi å huske at når dette ble introdusert, trodde vi at mange flere kom til å bli smittet, og vi tenkte vel også at endel flere kunne dø. Derfor har kanskje appen ikke blitt så viktig som først tenkt.

Det er mange apper som "overvåker" oss hele tiden. Selv Google gjør det, og de vet mye om oss. Vi styrer selv hva vi gir appene tilgang til. Det var vist til at en app med forstørrelsesglass ønsket tilgang til lyd og kontaktliste. Det er jo egentlig unødvendig, så selv har jeg kikket litt på dette med tilgang, og fjernet endel av mulighetene for at apper unødvendig vet for mye om oss.

Tore S