28. mai, 2020

Norgesferie ?

Folk i Norge har gjerne dratt til utlandet i feriene de siste årene, ikke fordi man ikke anerkjenner Norge som et fantastisk ferieland, men fordi det er spennende og faktisk billigere enn Norgesferie. Nå er det begrensninger på utenlandsferie, men nå har også kronekursen stupt. Dette betyr Norgesferie for de fleste denne sommeren. Selv har jeg jo tenkt å bruke noe av sommeren til å utforske Vest-Telemark.  I Fyresdal selvsagt, men utenfor Fyresdal har jeg satt opp fem mål i år:

1) Mandagstur på Telemarkskanalen, Dalen-Lunde t/r. Her snur man i Lunde, og bytter båt. Da får man oppleve både Victoria og Henrik Ibsen. 

2) Når man først er i Dalen, en tur opp til Rui-plassen, det må skje iår.

3) Lårdalsstigen er en spektakulær tur høyt opp mellom Eidsborg og Lårdal. En tur her må jeg få til.

4) En tur rundt Nisser, med mange stopp på små sjarmerende steder og badestrender. Vil man på en topp i Nissedal, da er Skuggenatten rett sør for Treungen valget.

5) Visstnok går stolheisen i Vrådal også på sommeren, en tur her står på lista.

Hva med resten av landet ? Jeg har noen favoritter:

1) Synes det er fint å se på norske fyr. I fjor var jeg på Lindesnes fyr og Lista fyr. Her kan man komme seg til topps, og se på utsikten.

2)Kragerø er en sommerperle. Vandre rundt i sentrum, og ta en fergetur til herlige Jomfruland. 

3) En annen by som kan begeistre er Ålesund. Stå på toppen av Aksla og se utover havet en solskinnsdag. Magisk!  Desverre er sentrumsgatene ganske tomme etter stengetid. Så begrenset med liv her.

4) En lett tilgjengelig fjelltur, med utsikt. Hvorfor ikke Bitihorn rett nord for Beitostølen. Start ved sameleiren, og beregn 1,5 t opp. 

5) Vil noe mer utfordrende ? Da drar man til Juvasshytta i Lom, og går i taulag over breen til selveste Galdhøpiggen. Ofte kan utsikten være begrenset, pga skyer/tåke, men alltid fint å være her. 

God tur!

Tore S