29. apr, 2020

I kriser blir støtten til lederne våre sterkere

Skal du opp på en fjelltopp, kan du gå alene eller sammen med noen. Er det en litt tøff topp, kanskje betaler vi for å få en dyktig fjellfører. Denne vet hvor vi skal, og kan dette med sikkerhet. Disse fjellførerne kan fortelle at på turen kan det bli endel spredning på gruppa. Noen går lenger bak, noen går litt til venstre, andre litt til høyre. Noen legger seg på bakken for å fotografere en blomst. Men så kommer tåka sigende, kanskje vinden øker, folk blir mere usikre. Da skjer det at gruppen samler seg tett omkring fjellføreren. De stoler på at denne vet hva som er best, og er istand til å ta seg av de sikkerhetsmessige hensyn.

Kanskje er dette et ok bilde på hva som skjer i politikken nå under koronapandemien. En ytre fiende skal kjempes mot, da slutter mere folk opp om ledelsen. Den politiske debatten blir noe mere "vennlig", og folk i de ulike partiene blir noe mindre tilbøyelige til å vektlegge egne særstandpunkter og kjepphester.

Vi ser det i nesten alle land, oppslutningen om styringspartiene øker. I vårt land og i nabolandene får regjeringspartiene, og spesielt partiene med statsministeren, øket oppslutning.  Om partiet er rødt eller blått, spiller nå liten rolle. Når det er krise, en ytre fiende, da følger vi "fjellføreren",eller regjeringen Eller den kommunale ledelsen.
Det er lett å irritere seg over ting som lederne nå gjør. Var ikke dette hytteforbudet litt strengt? Bruker man ikke for mye penger for å støtte norske bedrifter? Var ikke beredskapen altfor dårlig ? Jo, slikt tenker man. Men likevel, mange av oss vil likevel være lojale, og ikke kritisere for mye.

Tore S