23. apr, 2020

Hva gjør denne tiden med oss?

Det er mange begrensninger på vanlig livsutfoldelse om dagen. Hjemmekontor, permitteringer, ikke møtes utover helt små grupper, møter og trening avlyst, kirkelige aktiviteter avlyst. Dette er utfordrende for oss på mange måter. Mange oss savner et mer vanlig liv, vi savner rett og slett hverdagene. Vi lærer også litt om oss selv. Hvordan tåler vi den reduserte sosiale aktiviteten, hvordan er det når hele familien er hjemme sammen store deler av tiden ?  Det sies at introverte takler denne tiden bedre enn ekstroverte. Introverte får energi av å være endel alene, mens ekstroverte får energi av å være sammen med andre.

Mentalt kan det være krevende for mange nå. Man savner sosial kontakt, man er helt uvant med å være mye hjemme, kanskje mye alene. 

Til vanlig går hverdagene sin gang, ofte i et stort tempo. Nå når veldig mye er avlyst og nedstengt, ja da får vi mye mer tid til og stillhet til  å  se på hvordan vi har det. Det popper kanskje opp tanker om livene våre, som vi til daglig holder litt nede med travelhet. Dette kan slå begge veier. Vi kan finne ut at det er ok å være hjemme, at det er ok å ikke  dra på lange fritidsreiser . Da kan denne tida legge til rette for at vi forenkler livsstilen vår i framtida. Motsatt kan det være at vi tenker at vi ikke er helt tilfredse med hvordan vi har det. Det kan gjelde forhold i familielivet; kanskje ryker det noen parforhold denne tida ?   Så tenker vi over jobben. Vi får god tid til det. Kanskje noen tenker at det kanskje er grønnere på den andre siden av gjerdet ?   Stillhet og nye rutiner får oss til å tenke over ting, vi lærer mere oss om selv, og vi kan finne ut at vi ønsker endringer. Men vi bør passe på at vi ikke forhaster oss. Ta tiden til hjelp.

Tore S