3. apr, 2020

Påskedagsmesse på nettet

Siden  gudstjenestene er avlyst, må kirken finne alternative måter å gjøre ting på. Mye kreativitet har vist seg, og ikke minst det å bruke nettet og sosiale medier har blitt svært vanlig. I  vårt prosti har vi  et prosjekt med å spille inn korte gudstjenester, som blir lagt ut på facebook.Presten i Heddal har fått ansvar for å ta opp dette, og dermed må alle til låvekirken der , for opptak. Det er ingen til stede på opptaket foruten fotografen,og presten kan velge mellom å bruke  presteskjorte eller prestekjole, som vi kaller alba. Opptakene blir tatt opp i flere sekvenser, og så setter Heddalspresten dette sammen, inkludert et par salmeinnslag som spilles inn særskilt. Jeg må si at dette var uvant. Jeg slet litt med formen, for til vanlig hjelper det at det er folk tilstede. De gir feedback, og gjør det som regel lettere å tale. Nei, dette ble ikke optimalt, så får håpe ikke altfor mange ser på. Jeg skulle lese litt fra salmeboka, og hadde slått opp på rett side. Under opptaket var boka plutselig ikke oppslått på rett side, og jeg måtte blad litt, og sa at Ylva Eggehorn hadde skrevet " Tett ved sida mi går Jesus"; det er det ikke.Nei, dette gikk ikke helt bra.

Når jeg kom til Heddal ringte kirkeklokkene til stavkirken. Jeg lurte på hvorfor. Jo, det var for å bruke et opptak av dette til disse facebookinnslagene.Når jeg dro fra låvekirken, skulle neste prest inn til opptak, og det var Møyfrid i Kviteseid.

Jeg vil fra nå av skrive korona med k. Ordet er et etablert ord i ordlista, og betyr et fenomen ved det ytterste laget av atmosfæren rundt sola.Her fremtrer det en lyskrans rundt sola,  som vi ser tydelig når det er solformørkelse.Korona betyr krans.

Det legges ut nye andakter og gudstjenester daglig.Se facebooksida til Øvre Telemark prosti, evnt. Heddal kirkes facebookside. Dette blir lagt ut kl 11.

Bilde: Alteret låvekirken i Heddal