29. mar, 2020

Om å reise til Dalen

I vår globaliserte tid har vi blitt vant med å reise mye. Det er nesten selvsagt at vi reiser hvor vi vil. Har du lyst til å tilbringe vinteren i Spania, kan man det (teoretisk, lommeboka bestemmer også litt...), vil vi til Macchu Piccu i Latin-Amerika drar vi dit, vil vi til Grungedal i Vinje tar vi bilen dit. Det er lett å glemme at vi skal ikke langt tilbake i tid før det var helt annerledes. Når jeg var gutt, var "drømmen" å komme seg til Sverige eller Danmark på telttur. Ungdommens rnye reisevaner begynte egentlig i 1972. Da begynte jernbaneselskapene å selge Interrail-billetter for en måneds reise. For ungdommer  på 70-tallet var dette inngangen til en tilværelse der reiser ble en del av det vanlige. Selv var jeg på Interrail i 1973, og kunne som 17-åring oppleve Spania, Jugoslavia og Eiffeltårnet uten noen foreldre på nært hold.

Jeg har lest om predikanten Hans Nilsen Hauge. Han ble flere ganger fengslet rundt i Norge. Tidvis var lovbruddet at han reiste rundt i landet uten pass. Tidlig 1800-tallet måtte man faktisk ha pass for å reise her i landet. Slik er det i mange land i dag.Russland og Kina, ingen reiser fritt der. Kanskje jeg ikke er helt oppdatert. men det hart vært slik til nylig.

Ettersom klimakrisen kom, har mange problematisert all reisinga vår. Det snakkes om flyskam og karbonavtrykk. Men med de billige flyreisene er det ikke lett å la være. Noen som skal til Roma i helgen ? 

Nå blør reiselivet. I mange land er reiseliv den viktigste næringen. Over store deler av verden er det fare for utallige konkurser. Vil man komme tilbake noengang til hvordan det var ?

Kanskje ikke. Mange spår at den voldsomme reisinga vår ikke kan fortsette. At dette ikke er bærekraftig. På kort sikt blir det vanskelig nok å komme seg til Sverige, men man letter vel litt på reiserestriksjonene etterhvert. Da kan vi kanskje dra på hytta igjen. Ser i avisene at politiet prioriterer (?)  å avsløre "oppholdskriminelle" i norske hytter. Kjenner at jeg etter noen rolige uker kunne ha lyst på en tur på hytta, men jeg får vente med det. Jeg tror jeg drar til Dalen på dagstur ! (De har god kaffe der).

Tore S