25. mar, 2020

Karantene i fastetid

For tiden er vi inne i en 40-dager lang fastetid før påske. I kirken er det sterke tradisjoner for at kristne har praktisert faste aktivt. Spist mindre, unngått kjøtt, kanskje også alkohol. Nå sliter hele verden med corona- pandemien, og et ord vi hører stadig nå er karantene. Smittede får sykdommen etter kanskje en drøy uke, og sitter man 14 dager i karantene kan man se om man er blitt syk, uten å ha smittet andre i ventetiden.

Ordet har bakgrunn fra svartedauden. Vi kjenner jo til at smitten kom til vårt land med et skip til Bergen i 1349.Men skip med potensiell smitte kom jo til mange havnebyer rundt i Europa, f.eks. den storslagne italienske byen Venezia. For å hindre smitten påla byen ankommende skip at de måtte ligge i havna i 40 dager, før de fikk legge til land og losse varer. Da visste de at smitte ikke var på skipet.På italiensk har ordet quarantino denne betydningen med 40 dager. Og det har altså blitt til ordet karantene som brukes over store deler av verden. Quaresima er forøvrig det italienske ordet for 40 dagers faste.Fastetiden i norske kirker blir nok lite praktisert, men nå er vi altså tvunget til begrensninger i vår livsstil likevel.Unngå nærkontakt, unngå forsamlinger, forsiktighet med shopping, unngå unødvendig reising.Hvem skulle trodd det for noen måneder siden? 
Svartedauden hadde enorme konsekvenser i Norge. Vi vet vel ikke akkurat hvor mange som mistet livet, men  kanskje mer enn en tredjedel. Over halvparten av gårdsbrukene ble etterhvert lagt ned. Norge var et stolt land med besittelser rundt i hele Nordsjøen, men nå ble landet så svakt at vi mistet vår selvstendighet, og ble underordnet Danmark i 400 år. Mange i Norge har etternavnet Ødegård. Det henspiller nettopp på dette, at familier etterhvert tok over forlatte gårder og gjenopptok driften der.

Det er skummelt å høre om svartedaudens konsekvenser. Og for all del, vi er jo absolutt ikke der nå! Så langt derifra! Men det vi må håndtere er usikkerheten. Hvor lenge varer det? Når kan vi begynne å planlegge den vanlige hverdagen igjen ? Det er ganske krevende.Men det er greit å vite at pandemier er alvorlig, og det er greit å vite bakgrunnen for vårt ord karantene.

Tore S