18. mar, 2020

Coronavirus til besvær

Hvilken tid vi er inne i nå! Alvoret har senket seg inn over oss de siste dagene. Landet stenges ned. Myndigheter og landets ledere sentralt og lokalt arbeider på høygir for å komme med egnede tiltak. Dette er uten tvil den mest gjennomgripende hendelse etter krigen, og når det gjelder epidemier må vi iallefall tilbake til spanskesyken for 100 år siden for å finne noe som ligner.

I kirken har også viruset fått store konsekvenser. Nesten alt er blitt avlyst. Vi har det meste av kontakten nå pr. telefon og e-post/sosiale medier. Dåp blir avlyst, og nå ser det ut til at vi ikke får fullført konfirmantåret i vår. Vi vurderer å flytte konfirmasjonen til slutten av august. Gravferden kan vi ha, men da med bare de nærmeste til stede. Hvis det er ønskelig, kan man velge kremasjon, og vente med seremoni til krisetiltakene tar slutt. I morgen skulle jeg egentlig til Seljord på prestemøte, men nå er det bestemt at møte skal være på Skype. Det er noe jeg aldri har brukt før, så før i dag registrerte jeg meg som bruker, og testet ut dette med prost Asgeir, og vi fikk det til å funke. Var i helgen i Asker, og oppsøkte et par shoppingsentre. Det var surrealistisk- Lite med folk, spisesteder var for det meste stengt, brillebutikker stengt, antibac og engangshansker plassert ut overalt. Hvor lenge skal dette vare ? Vi vet ikke.

Landets og kommunal ledelse har store utfordringer nå, og jeg ser at mange kommer med kritikk. Men våre ledere står foran vanskelige avgjørelser, de gjør så godt de kan, og det de trenger er snarere oppmuntringer og støtte. Kirken kommer til å være på lavbluss framover. Da vi skal begrense fysiske møter, så får vi bruke telefon og sosiale medier. Vi vet ikke hvor lenge dette vil vare, det er naturlig å være litt redd, ikke minst for våre nærmeste. Noen av oss vil bli smittet, noen vi kjenner vil sannysynligvis bli syke, noen kan kanskje  også risikere å dø. Vi har tøffe dager foran oss, men sammen skal vi gjøre alt for å komme gjennom det, i håp om at hverdagen  vil vende tilbake så fort som mulig.

På lørdag var jeg på tur med hunden. Så mye folk på tur ! Så mye folk ute med hund! Så det er noe vi kan gjøre, se på TV, lese, gå på tur, prate med folk på telefon.

18.3  Tore S