Korona-blogg

28. apr, 2021
28. apr, 2021

Annonse 28.4.21 DSB

13. apr, 2021

Det brukes enormt med munnbind rundt i verden idag. Det skjønner jeg når jeg leser en artikkel i  en avis. Et engangsmunnbind består gjerne av tre lag, der det mellomste laget består av plastpartikler. Hvor ender så disse når de er brukt ? Rundt i verden er det ofte dårlig system på avfallshåndtering, så det virker skremmende når havmiljøorganisasjonen OceansAsia  antar at ca 1,56 milliarder engangsmunnbind havnet i havet i 2020. Det tilsvarer ca 5000 tonn plastavfall, eller ca 240 millioner handleposer på matbutikken. Hvor lang tid tar det før et munnbind er helt nedbrutt ? Opp til 450 år, sier denne miljøorganisasjonen.

Man tror at det brukes ca 4,3 milliarder munnbind i verden hver dag. Det høres veldig mye ut. Dette handler ikke bare om forurensning. Også dyrelivet påvirkes av dette. Noen fugler har nyttet engangsmunnbind som en del av bygningsmaterialene når de bygger rede. Endel dyr har også viklet seg inn i munnbind, men også annet koronarelatert avfall. Fisk kan f.eks.  ha plastartikler i magen. I Norge vet vi at mye av plastavfallet skylles i land, noe som er et stort miljøproblem i  vårt land som har så lang kyst.

Hva gjør vi med denne kunnskapen ? Mange av oss har kjøpt pakninger med engangsmunnbind, prisen kan være ned mot ca 4 kr pr enhet. Men kanskje kan det være en god ide og gå over til tøymunnbind. Rett og slett kutte ut engangsmunnbindene. Disse koster mer, men kan brukes omigjen. Det viktigste er uansett å få bukt med pandemien. Da slutter vi å kaste munnbind på havet.

13.4.21

30. mar, 2021

Jeg blar endel i norske og svenske aviser. De siste ukene handler mer og mer om koronaen. Side etter side om vaksineringa, om konsekvenser for arbeidsplasser, om at unge mennesker sliter med ensomhet og savn av sosial kontakt. Hvem skal komme først i køen i vaksineringa ? Slal alder være avgjørende, skal helsesituasjon være avgjørende, eller bør kanskje helsepersonale komme først i køen. Og noen vil ikke ha vaksine i det hele tatt. Det finnes endel vaksineskeptikere, men usikkerheten om Astra Seneca-vaksinen har nok gjort mange litt betenkte. Kongen hadde nylig en tale til folket, og satte ord på det mange kjenner. Vi er leie, slitne, litt redde, bekymrede for at vi ikke får treffe slekt og kjentfolk, lei oss for at vi ikke får feriere i utlandet. Nå er jo Norge veldig godt stilt her. Vi lever i et veldig bra ferieland! I Sverige har de et uttrykk for ferie i hjemlandet. Hemester ! På svensk heter jo ferie semester, og ferie i hjemlandet blir da hemester. 

Finnes det lyspunkter i denne tida ? På nyhetene for noen dager siden ble det opplyst at det 1.kvartal 2021 ikke hadde vært noen drap i Norge. Det er helt uvanlig, og ble tilskrevet koronaen. I 2020 var det 7 drap i første kvartal. Positivt!  Ellers er det jo vi savner akkurat nå. Men lederne våre sier at det fra sommeren av blir mye bedre, så vi håper på det.

Tore S

9. mar, 2021

Smittevern på svensk