Korona-blogg

2. jun, 2020

På mange turmål, ikke minst på fjelltopper, er det mulig å skrive seg inn i en turbok. Denne ligger ofte i en plastpose eller plastboks, og denne er så gjerne lagt inn i et skap. Senest 2.pinsedag var jeg på Igletjønnuten og skrev meg inn i boka. Dette foregår som det har pleid å gjøre i mange år. Endel steder er det utlodning av premier til noen av de som har skrevet seg inn i boka. For noen dager siden var jeg i Treungen, og gikk opp på Skålfjell rett øst for sentrum. Her var det også skap med turbok, men her var skapet stengt. Ingen mulighet til å skrive seg inn. Det stod en plakat på skapet:" På grunn av smitterisiko i samband med Corona skal turpostkasser ikkje nyttast". Istedet kunne man registrere seg på en app. Nissedal og Fyresdal, to nabokommmuner, men her har man altså vurdert akkurat dette forskjellig.

Tore S

28. mai, 2020

Folk i Norge har gjerne dratt til utlandet i feriene de siste årene, ikke fordi man ikke anerkjenner Norge som et fantastisk ferieland, men fordi det er spennende og faktisk billigere enn Norgesferie. Nå er det begrensninger på utenlandsferie, men nå har også kronekursen stupt. Dette betyr Norgesferie for de fleste denne sommeren. Selv har jeg jo tenkt å bruke noe av sommeren til å utforske Vest-Telemark.  I Fyresdal selvsagt, men utenfor Fyresdal har jeg satt opp fem mål i år:

1) Mandagstur på Telemarkskanalen, Dalen-Lunde t/r. Her snur man i Lunde, og bytter båt. Da får man oppleve både Victoria og Henrik Ibsen. 

2) Når man først er i Dalen, en tur opp til Rui-plassen, det må skje iår.

3) Lårdalsstigen er en spektakulær tur høyt opp mellom Eidsborg og Lårdal. En tur her må jeg få til.

4) En tur rundt Nisser, med mange stopp på små sjarmerende steder og badestrender. Vil man på en topp i Nissedal, da er Skuggenatten rett sør for Treungen valget.

5) Visstnok går stolheisen i Vrådal også på sommeren, en tur her står på lista.

Hva med resten av landet ? Jeg har noen favoritter:

1) Synes det er fint å se på norske fyr. I fjor var jeg på Lindesnes fyr og Lista fyr. Her kan man komme seg til topps, og se på utsikten.

2)Kragerø er en sommerperle. Vandre rundt i sentrum, og ta en fergetur til herlige Jomfruland. 

3) En annen by som kan begeistre er Ålesund. Stå på toppen av Aksla og se utover havet en solskinnsdag. Magisk!  Desverre er sentrumsgatene ganske tomme etter stengetid. Så begrenset med liv her.

4) En lett tilgjengelig fjelltur, med utsikt. Hvorfor ikke Bitihorn rett nord for Beitostølen. Start ved sameleiren, og beregn 1,5 t opp. 

5) Vil noe mer utfordrende ? Da drar man til Juvasshytta i Lom, og går i taulag over breen til selveste Galdhøpiggen. Ofte kan utsikten være begrenset, pga skyer/tåke, men alltid fint å være her. 

God tur!

Tore S

24. mai, 2020

Alt blir bra ! Fra Fyresdal barnehage

23. mai, 2020

Spanskesyken i 1920 rammet verden med hard styrke. I Norge spredde sykdommen seg ofte med båttrafikken. En dag kom virusen til Kragerø, og mange ble syke og døde. På en av kirkegårdene i byen ble et eget felt tatt i bruk som bare var for de som døde av denne ene sykdommen. Dette feltet ble kalt "spansken". I Kragerø stengte man både kinoer, spisesteder og mye møtevirksomhet. Men vanlige gudstjenester gikk sin gang. Høymesser ble ikke avlyst. Man barnegudstjenester og evnt. barne og ungdomsarbeid ble avlyst. Hvorfor ? Jo, man opplevde at denne sykdommen rammet yngre folk, og barn var ekstra i faresonen. Det døde mange unge i Kragerø denne tiden. Flere ekstra behandlingssteder for syke ble opprettet rundt i byen, og disse ble kalt lasaretter ( som fortsatt er et vanlig navn på sykehus i Sverige). Når de skulle ansette pleiere til disse avdelingene, søkte de etter folk over 40 år. De tenkte at denne aldersgruppen var i liten fare.Det døde knapt noen  over 40.Hvorfor rammet spanskesyken de unge ?  I slutten av 1800-tallet gikk det flere epidemier og influensaer rundt i verden, selv om de ikke var så alvorlige som spanskesyken. Men man antar at folk gjerne fikk en viss immunitet mot liknende sykdommer senere. De fikk antistoffer i seg som gjorde  at spanskeviruset ikke bet på dem. Avisene i Kragerø var fulle av dødsannonser denne tiden, de fleste under 25 år, noen få mellom 25 og 40 år, ingen over 40.

Tore S

 

19. mai, 2020

Sosiale medier har frembragt en ny type yrkesgruppe i Norge. Influensere! Skal du ha et yrke, er det meningen at du skal tjene penger på det, helst kunne forsørge deg på det du tjener. Det man tjener på som influenser er at man har sponsorer og bedrifter som betaler for at man reklamerer for ulike produkter, alt fra sminke og klær til reiselivsopplevelser og kulturtilbud. Hvor mye du tjener er avhengig hvor mange følgere du har. JO flere følgere, jo mere betalt får du. 

Mange i denne gruppen blir kalt influensere, som betyr at man er påvirkere. Man har en innflytelse i egenskap av antall følgere, status og popularitet.  Mange av de mest kjente influensere, bloggere etc. skriver om moteklær, sminke og reiser til utlandet. Når Fyresdal kommune etterlyste  influensere som skulle bo i kommunen ett år, lurte jeg på om det var en slik "mote og sminke"-person som skulle komme til kommunen . 

Det viste seg at det ikke var det. Live Andrea Sulheim kommer fra Norges høyeste kommune, Lom i Gudbrandsdalen.Her ligger Norges høyeste fjell, Galdhøpiggen.Noen år nå har kommunen hatt en av Norges mest kjente prester, nemlig Einar Gelius. Live Andrea har en instagramkonto hvor fokus er på friluftsliv og turer ut i naturen. Hun har også en bakgrunn med fokus på foto. Bildene hennes på instagram har en høy kvalitet.

Jeg synes dette ser veldig bra ut! Spennende. At hun selv gjerne vil kalles en inspirator, og ikke influenser, synes jeg og er bra. En inspirator motiverer og oppmuntrer folk til å foreta seg ting, i dette tilfelle å oppleve Fyresdalnaturen og andre ting i kommunen.. Så vi ønsker henne velkommen til Fyresdal, og lykke til !