Korona-blogg

16. sep, 2020

Det begynner kanskje å gå opp for mange nå. Koronaen vil være noe som kanskje kan  vare lenge. Nå sies det at selv etter at det kommer en vaksine, så vil vi slite med denne pandemien fortsatt. I sommer har det vært fokus på folk som ikke holder smittevernreglene. Store fester, stappfulle badestrender, utesteder der folk sitter tett i tett. Kanskje hadde mange håpet at dette skulle gå fort over. Men nei, nå om dagen øker smittetallene kraftig. Østfold og Bergen peker seg litt negativt ut. 

Det som demrer for mange nå, er at vi har mistet mye av hverdagsgledene under denne koronaen. Denne uken har vi hatt informasjonsmøte for nye konfirmanter. her ble det vist bilder fra konfirmasjonsleiren i 2019. Det var rart å se på. Ja, virkelig rart. Det gikk opp for oss hva vi har mistet under denne pandemi. Trygghet og ubekymrethet. På leiren på Gjennestad var det veldig mye kroppskontakt, my latter og en herlig ubekymrethet. Det kunne demre for noen og enhver, slik er det ikke helt nå. Ja vel, ingen smittede i Fyresdal, men plutselig går det opp for oss hva vi har mistet. Ikke får vi håndhilse og klemme folk, begrensninger på utesteder, kulturlivet har nesten stoppet opp. Begrensninger her og der. Det som skjer er at det har kommet en slags sorg over oss. Frykten siver også inn i mange om at dette kan vare lenge. Hvor mye er det ikke vi mister. Knapt nok utenlandsreiser, kanskje munnbind på bussen, ikke over et visst antall på arrangementer og møter. Når vi så bilder fra konfirmantleiren i 2019 var det det som var så fint å se. Ubekymretheten. Livsgleden. Leken. Nå er det planlagt konfirmantleir på Tjøme i vinterferien. Men får vi det til ? Den økede smittefrekvensen den siste måneden gir grunn for bekymring. Kanskje går det ikke ? Men kanskje finnes det en plan B, en plan C. Noe får vi vel til. Men  her risikerer vi å miste noe som har vært veldig flott. 

Jo, det er en stille sorg som siver inn i mange. Vi har mistet noe. Kanskje varer dette en god stund...                              Bilde: Fra Gjennestad 2019

Tore S

8. sep, 2020

Sakte ser det ut til at vi må ta inn over oss at smittevernregler er noe vi må leve med lenge. Mye lenger enn vi tenkte når Norge ble "nedstengt" i mars. Ekspertene sier at det bare er en god vaksine som kan hjelpe oss videre. Og det kan ta tid før den er klar.

Vi ser at dette er krevende. Mange tar det litt lettere med smitteverntiltakene, men da ser vi at vi kan raskt få et utbrudd både her og der. Dette har vi sett denne uken, der det har vært utbrudd i Bergen og Fredrikstad/Sarpsborg. Vi ser også at turist-og reiselivsbransjen sliter skikkelig. Vi reiser nesten ikke til utlandet heller. Andre land er enten røde eller gule. Er det gult er det ingen karantene når du kommer hjem igjen, men myndighetene anbefaler at man bare drar hvis du har viktige ærend. Harryhandel defineres som ikke viktig! 

I forbindelse med  smitteutbruddet i Østfold, har Sarpsborg kommune anmeldt den shia-muslimske menigheten til politiet for brudd på smittevernreglene.  Er det riktig? Helsemyndighetene anbefaler ikke å bringe inn slike saker for politiet. Hvis man er redd for å bli anmeldt, kan det være at folk blir så redd for anmeldelse at de ikke tør å teste seg, ikke tør å være åpen om mistenkt smitte. TV-eksperten Nakstad sier det er viktig å ikke tilføre smittede skam - og skyldfølelse. Det gjør ingenting bedre. Så kanskje det er slik det er. Smittevernreglene skal følges, men da som en dugnad, en meget sterk anbefaling, men at politiet i minst mulig grad skal involveres.

Det er mye god omsorg i en meter, sies det. Og det vil nok gjelde lenge!

Tore S

12. aug, 2020

Sam Eyde på Rjukan har.munnbind 10.8.20

11. aug, 2020

To av de virksomheter som ble helt nedstengt en lang periode i vår, var frisørsalonger og brillebutikker. Dette er jo forretninger det ikke går an å holde avstand. Når jeg skulle ha nye briller nå i sommer var jeg spent på hvilke smitteverntiltak de fulgte. Når jeg skulle ha synsstest, ble jeg bedt om å bruke håndsprit, og under synsundersøkelsen brukte optikeren visir foran ansiktet. Det er første gang jeg har sett det i bruk i år. 

Når brilleinnfatninger skulle prøves gjorde den butikkansatte oppmerksom på at alle innfatninger jeg prøvde, ville renses med sprit etterpå. Kanskje det var derfor at jeg prøvde svært få  innfatninger denne gangen. Ville jo ikke påføre den ansatte masse arbeid.

Ellers har jeg også vært på kirkekonsert i en kirke i Värmland nå i juli- Her var jeg også spent på smitteverntiltakene. Måtte jeg skrive navnet mitt på en liste, kunne jeg sitte hvor jeg ville ? Net viste seg å være et tiltak, nemlig at det skulle være max 50 personer i kirken. Ikke håndsprit, ingen navneliste, man kunne sette seg hvor man ville. Enkelt og greit ?  Det var kaffe etterpå, og da hadde man på forhånd satt kopper ig asjetter på bordet med god avstand mellom folk. Men her viste det seg at man bare tok koppen og asjetten og satte seg nærmere andre. Värmland har økende smittetall nå, så jeg er spent på om dette "länet" blir rød sone igjen.

Tore S

24. jul, 2020

ingen nordiske land påbyr eller anbefaler ansiktsmaske under korona- pandemien, Vi stengte ned det meste, men altså ikke ansiktsmaske. Endel har ansiktsmasker , fordi de anbefales i en del snekring-og byggeoppgaver.På sykehus og i helsetjenesten brukes disse når pasienter har smittsom sykdom. Man vil ikke puste inn støv og små partikler som er skadelig for kroppen. Når jeg første gang i vår så en handlende med ansiktsmaske, skvatt jeg nesten. Så uvanlig er det.Ser vi på Dagsrevyen, så kan vi se at slike masker er veldig vanlig å bruke i Asia. I mange land er de påbudt. Hvorfor har ikke norden vurdert dette? En grunn er åpenbar. Vi bor mindre tett enn mange andre land. Vi har større plass, og kanskje omgangsformene våre innebærer mindre nærkontakt ?
Jeg tror også at det spiller en viss rolle at vi føler oss ufrie og ubekvemme med ansiktsmaske.

Når kunne det kanskje være nyttig med en slik maske?  Kanskje der vi befinner oss veldig nære andre, der det er trengsel, der man ikke har helt kontroll.Kanskje på buss og tog, i kirken, på kino og fotballkamper, i kø, i bilen ? Når godkjente masker (CE-merket) dekker både nese og munn hindrer de effektivt dråpesmitte.

En av grunnene til at folk opplever det greit med maske i Asia, er at alle gjør det.Man skiller seg ikke ut.  Vi vet lite om hvordan dette går til slutt, men skulle det komme nye bølger av viruset, kanskje vi kan vurdere dette smitteverntiltaket?