Korona-blogg

13. jul, 2021

Lykken finnes i vårt naboland ?

6. jul, 2021

Nordmenn=lykke, i Strømstad.

29. jun, 2021

Munnbind eller ikke munnbind ? Har siste uka vært innom noen butikker både lokalt, men også i Treungen, i Skien og Siljan. For sikkerhetskyld har jeg gjerne et munnbind i lomma. Og jeg ser at andre på vei inn, tar på seg sitt munnbind rett før de går inn. Kikker på informasjonen utenfor, står det noe om munnbind ? Noen steder står det at hvis man ikke klarer å holde en meters avstand, så skal man bruke det. I Skien ser jeg at de fleste har tatt det på, men når jeg spør kassadama om hva som gjelder, så er det frivillig. Jeg tar ikke munnbind på.

Når jeg skal passere andre kunder mellom hyllene, er det knapt mulig å holde meteren. Men jeg vender ryggen til, og passerer dem raskt. Dråpesmitten skal ikke få rom her nei.

Landet åpner opp. Utenlandsreisene tar seg opp, og utestedene har mye folk. Men bakom det hele lurer en skummel kar, deltavirusen fra India. Spørs om vi ikke må slite med denne pandemien lenge ?

Tore S

26. mai, 2021

Når vi gjør noe over lenger tid, praktserer noe lenge, da danner det seg lett nye måter å gjøre ting på. I koronaen har vi gjort ting på andre måter enn tidligere. Vi håndhiler ikke, klemmer ikke, vi vasker henda oftere, vi er mindre sosiale. Jeg er spent på om noe av dette får varige følger. Jeg tror kanskje at noen eldgamle tradisjoner kan bli forandret, nå når hjulene kommer igang igjen.

Rett før koronaen kom, verserte det en sak i media om hilsetradi9sjoner. Kronprinsen var på besøk i den moskeen i Bærum som hadde fått besøk av Manshaus, og det ble endel oppstuss når tilstedeværende kvinner ikke ville håndhilse på kronprins Håkon. Endel skrev at dette var jo en norsk tradisjon. At det var uhøflig å ikke ta imot kronprinsens utstrakte hånd.

Nå har vi i over et år ikke praktisert denne hilseskikken. Vi begynner sakte å venne oss til det. En bonus har det vært at vi i mindre grad gjør hverandre syke, vi overfører mindre smitte av f.eks. forkjølelsesvirus. Kanskje, jeg sier kanskje, kan dette være noe av grunnen til at mange folkeslag ikke bruker håndhilsing. Ubevisst (?) har de på et vis tenkt at det er bedre for helsa å ikke hilse fysisk.

Ja, kommer håndhilsinga tilbake. Ja, jeg tror nok det.Men kanskje varierer vi litt mer ? For min egen del har jeg fått litt større forståelse for at noen ikke ønsker å hilse med fysisk kontakt. Men når folk rekker ut hånda til meg i framtida, da vil jeg fortsatt håndhilse.

Tore S      26.mai

18. mai, 2021

For et år siden var Norge nedstengt 17.mai. Ikke barnetog, ikke russefeiring,en-meteren overalt. Kongen stod ikke på slottsbalkongen, det var rett og slett en noe stusselig nasjonaldag. Men de sa med et godt håp i stemmen: Neste år skal det bli som vanlig.  Det ble ikke det. Årets 17.mai ble minst like nedstengt som i fjor, og det var tydelig å se på TV-sendingeneat mange var lei seg for at det ble slik denne gangen og.Men også i år var det flere som sa: Neste år håper vi det blir som vanlig. Neste år.

Jeg tror også at neste 17.mai blir omtrent som vanlig. Det er såvidt jeg vet  skjedd 7 ganger at 17.mai har gått uten barnetog de siste 100 årene. De fem krigsårene, og de siste to årene.

Vi snakker om at 17.mai handler om tradisjoner. men noe ved dagen er også i endring. Og det er helt naturlig. Alle tradisjoner er noe i endring. "Ja vi elsker" kjenner alle som nasjonalsangen. Men utrolig nok, det var først i 2019 at stortinget vedtok denne sangen som landets nasjonalsang. På 1800-tallet var det Sønner av Norge som ble regnet som en slags nasjonalsang. "Sønner av Norge" ?? Hva med døtrene ? De fleste prester i Norge er utdannet på det såkalte MF (Menighetsfakultetet). Her het opprinnelig studentbladet "Mellom brødre". Når kvinnelige studenter inntok fakultetet, ble denne tittgelen problematisk. Bladet ble da omdøpt til "Mellom søsken". 

Tradisjoner endrer seg. I kirka ser vi at oppslutningen om 17.maigudstjenesten blir mindre. En tradisjon som har blitt mer vanlig er 17.maifrokost, gjerne med familie og/eller venner. I Fyresdal har mange satt pris på at man kan spise middag på Teisner mathus på denne dagen.

Tore S